Media

De Limburger 6-4-2024
Monique Evers
Ontwikkelaars azen op campings om er bungalowparken van te maken: ‘Als je geen opvolging hebt en er veel geld voor krijgt, snap ik het wel.
Egchel/Gulpen/Cottessen - Zaterdag is het Open Camping Dag. De toerist verruilt steeds vaker de caravan voor een luxe vakantiewoning. Investeerders zien wel wat in de koop van een vakantiewoning en projectontwikkelaars proberen deze dromen te verwezenlijken. Maar dat heeft gevolgen voor het toerisme, de natuur en de economie. Hoeveel bungalowparken kan Limburg nog hebben?
Voor Ed Vossen (56) is Camping ’t Vossenveld in Egchel zijn leven. Elk seizoen strijken rond de voormalige boerderij honderden voornamelijk senioren met caravan, camper of de tent neer op een van de 120 kampeerplaatsen. Ze kunnen er „een gezellig partijtje darten, biljarten of bingo spelen”. Forel roken en de muziek- en dansavonden behoren tot de hoogtepunten van de zomer. Ed maakt het zijn gasten graag naar de zin. Dus schrijven ze lovende recensies en belonen Camping ’t Vossenveld al vier jaar op rij met de Gouden Zoover Award.
Plotseling was daar afgelopen winter het telefoontje van „een organisatie uit Rotterdam” die geïnteresseerd bleek in de camping. „Ik zei: ‘Stuur maar een mail.’ Die kwam ook, maar ik heb ze niet eens gelezen.” Want Ed wil helemaal niet verkopen. Al kan hij zich wel voorstellen dat campinghouders zwichten. „Stel dat je geen opvolger hebt en je krijgt veel geld voor de camping. Dan snap ik het wel.”
Dutch Mountains
Zo’n tachtig kilometer naar het zuiden, op terrassencamping Osebos in Gulpen, kijkt Daniël Pinckaers allang niet meer op van een telefoontje van een projectontwikkelaar. „Een paar jaar geleden werden we regelmatig gebeld, maar de laatste tijd is het wat stiller. Waarschijnlijk weten ze inmiddels dat wij geen interesse hebben om onze camping te verkopen”, zegt hij lachend. Hij snapt de belangstelling voor de camping met zo’n tweehonderd kampeerplekken wel. Die ligt tenslotte op die prachtige zuidhelling bij Euverem met uitzicht op de Dutch Mountains.
Welke gevolgen een verkoop heeft, is een paar honderd meter verderop te zien. Tegen de heuvel bouwde Roompot een paar jaar geleden een trendy vakantiepark vol huisjes met namen als Hilltop Lodge, Into the Woods en The Pie.
Vakantieparken azen dus op kampeerterreinen. Vorig jaar stond Cottessen, een gehucht in het zuidelijkste puntje van Limburg, op z’n kop toen bekend werd dat de landelijke ontwikkelaar InLeasure voor Roompot van camping Cottesserhoeve met 279 standplaatsen een luxe bungalowpark wil maken. Het mooiste stukje natuurgebied zou worden „verkwanseld” voor ongeveer honderd vakantiewoningen, luidde de kritiek. In mum van tijd verzamelden tegenstanders ruim tienduizend handtekeningen tegen de ‘verroompottisering’ van het landschap. InLeasure beloofde geen rijen chalets te bouwen maar juist de natuur te versterken. De gemeente Vaals stemde in met een veel kleiner plan van 67 of 85 huisjes met ‘een natuurlijk karakter’.
Rem
Soortgelijke ontwikkelingen zijn er meer. De voormalige camping Oriëntal op de Rasberg in Berg en Terblijt bestaat tegenwoordig grotendeels uit chalets. In Schinnen komt een vakantiepark met zestig huisjes in de groene omgeving van groeve Bruls. Op de plek in Landgraaf waar tijdens Pinkpop Camping B is ingericht, zijn plannen voor een vakantiepark met 150 tot 250 huisjes.
Bijna overal vrezen omwonenden en natuurorganisaties voor drukte en aantasting van waardevolle natuurgebieden. Een toename van het aantal vakantiehuisjes kan immers zorgen voor meer stikstof en minder leefbaarheid, biodiversiteit en waterberging. In 2020 was de conclusie van de Toeristische Visie van de zestien Zuid-Limburgse gemeenten al dat er een rem moet komen op de uitbreiding van het aantal vakantiewoningen.
Uit het Onderzoek Opkopen Vakantieparken van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality, Erasmus UPT en NRIT blijkt dat Nederland steeds meer vakantieparken en steeds minder campings telt. Ons land had in 2022 3881 vakantieparken die bestaan uit 636 bungalowparken, 449 chalet- en stacaravanparken, 1951 kampeerterreinen en 845 gemengde vakantieparken. In totaal zijn er 364.000 standplaatsen, chalets en vakantievilla’s.
Volgens hetzelfde rapport is het aantal vakantiewoningen tussen 2002 en 2022 gegroeid met 77 procent. Het aantal kampeerplekken is in die twintig jaar juist afgenomen met 8 procent voor jaarplaatsen en met 4 procent voor toeristische plaatsen. In Limburg sliepen vorig jaar drie keer (74 procent) zoveel toeristen op een vakantiepark dan op een camping (26 procent).
Verdienmodel
Ton Vermeulen is hoofdredacteur van het NRIT Media Vrijetijdsplatform en kenner van de sector. Hij kijkt niet op van de vakantieparken-groei. „Het is een superaantrekkelijk verdienmodel. Je bouwt vakantiehuisjes en verkoopt die aan investeerders en de kosten zijn vrij snel terugverdiend. Die investeerders lijken daarmee soms op echte vastgoedontwikkelaars.”
Ook voor campinghouders is zo’n deal aantrekkelijk. ,,Hun pensioen zit in het bedrijf, er is geen opvolger, er moet eigenlijk flink geïnvesteerd worden. Dan maar weg ermee. Ik kan me er wel iets bij voorstellen”, zegt Vermeulen.
Frank Verkoijen, vrijetijdswetenschapper en onderzoeker vitalisering vakantieparken, ziet dat het steeds drukker wordt in Limburg waardoor het draagvlak onder de inwoners afneemt. De Limburger waarschuwt voor de lange termijn. „Het probleem is dat een nieuw bungalowpark vaak wordt gebouwd omdat er behoefte is om te investeren. Zeker toen de rente laag was, leek het kopen van een vakantiehuisje als investering een goede zaak. Dus kwamen er meer vakantieparken, niet omdat er per se een grote behoefte aan was, maar omdat mensen iets met hun geld wilden doen. En over een jaar of tien, vijftien dreigt verloedering als eigenaren niet meer willen of kunnen investeren in onderhoud en modernisering. Maar die parken verdwijnen niet. Er komen arbeidsmigranten of asielzoekers in of ze worden toch gebruikt voor permanente bewoning. Die parken worden niet meer toeristisch geëxploiteerd. De vraag is of je dat moet willen.”
Stilte
In Cottessen roeren de Stichting Natuurlijk Geuldal en de Stichting Behoud Jaarplaatsen Cottesserhoeve zich. Zij vinden dat er in Zuid-Limburg al lang genoeg vakantiehuisjes en bungalowparken zijn die de rust, de natuur en het landschap bedreigen. Met protestacties proberen ze „de verrommeling en verdozing” van het Limburgse landschap tegen te gaan. Ook de Natuur en Milieufederatie Limburg, Het Limburgs Landschap en Staatsbosbeheer dringen aan op het maken van scherpe keuzes om landschap en natuur in deze provincie beter te beschermen. Onder het mom: Niet alles kan overal en niet alles is even urgent of waardevol.
Visit Zuid-Limburg, de voormalige VVV, wees eerder al op de nadelen van vakantieparken voor de omgeving. Vakantiewoningen worden intensiever, lees het hele jaar door, gebruikt dan een kampeerterrein. Daardoor wordt het een stuk drukker in de natuur en voor de inwoners.
Toch is de komst van een vakantiepark niet alleen maar kommer en kwel. Nieuwe vakantiehuizen kun je juist heel goed kunt inpassen in het landschap, zegt Vermeulen. „Als je tenminste kiest voor de juiste huisjes en gaat voor veel groen.” Een bungalowpark zorgt altijd voor verdunning, meent Verkoijen. „Een vakantiehuis kan zomaar de plek van vijf kampeerplaatsen innemen.’’
Ander pluspunt is volgens Vermeulen dat deze vakantiehuisjes het hele jaar door te verhuren zijn. Daar profiteert de hele regio van. „Horecazaken, attractieparken en winkels trekken daardoor in het laagseizoen meer klanten. Zo kan dat dorpswinkeltje misschien toch blijven bestaan en heeft het horecapersoneel ook in de winter werk.’’
Vermeulens pleidooi is om te zorgen voor een „leuke mix van hotels, vakantiehuisjes, campings, B&B’s en natuurcampings. Je kunt het ook je inwoners vragen: als zij zeggen ‘in de zomer prima die toeristen maar in de winter moet het dorp weer van ons zijn’, dan pleit dat juist tegen meer vakantieparken.”
Visie
Om ongewenste ontwikkelingen tegen te houden, heeft gedeputeerde Michael Theuns (CDA) al laten weten dat de provincie meer de regie wil nemen. Komend jaar staat de discussie over de inrichting van het landschap op de agenda. Uiteindelijk moet dat in 2025 leiden tot een aanpassing van de omgevingsvisie waarin alle keuzes op het gebied van ruimtelijke ordening vastliggen. Wat willen we wel en wat niet. Nu kan het voorkomen dat bepaalde ontwikkelingen volgens de gemeentelijke bestemmingsplannen wel zijn toegestaan waardoor de provincie buitenspel staat.
Als gemeente kun je echter niet zomaar de bestemming wijzigen, benadrukt vrijetijdswetenschapper Verkoijen. „De waarde van de grond hangt immers af van de bestemming die erop zit. De grondeigenaar kijkt ook mee en zal, terecht, protesteren als de bestemming plotseling wordt veranderd.”
Toch kunnen gemeenten echt wel wat doen, zegt vrijetijdsdeskundige Vermeulen. „De strijd om de ruimte is de grootste uitdaging. Vakantieparken hebben een geoliede marketingmachine. Het is redelijk eenvoudig om van een camping een huisjespark te maken. Maar moeten we dat willen? Ik zie dat gemeenten vaak worden overvallen door de plannen van een investeerder. Ze moeten dus zorgen voor een omgevingsvisie waarin vastligt welke ontwikkelingen ze wel en niet willen. Breng in kaart wat de gevolgen zijn voor het toerisme, de natuur en de lokale economie. Zo kun je ongewenste ontwikkelingen tegenhouden. Dan kun je al bij het eerste gesprek met een investeerder of parkontwikkelaar zeggen: ‘Dit is ons beleid, daar moet je je aanhouden.’”
De kampeerder kan voorlopig nog gewoon zijn tent of caravan kwijt op een Limburgse camping. Ook in Gulpen is Daniël Pinckaers niet van plan om camping Osebos, die ruim zestig jaar in de familie is, te verkopen aan een investeerder. „Wij zijn er voor de natuurliefhebbers, de senioren, de mensen die echt van kamperen houden.”

De Limburger 27-1-2024
Jos Adriaens
Hub Cobben Prijs gewonnen door stichting die strijdt tegen vakantiepark Cottessen
Heerlen/Vaals - De Hub Cobben Prijs is gewonnen door Frank Caris van ‘Behoud Jaarplaatsen Cottesserhoeve’. Zijn stichting strijdt tegen de komst van een vakantiepark op de Cottesserhoeve in Vaals, omdat daardoor bijzondere natuur verloren gaat.
De Hub Cobben Prijs, die zaterdag voor de vijfde keer werd uitgereikt, is bedoeld als aanmoediging voor Limburgers die strijden voor sociale rechtvaardigheid. De prijs is vernoemd naar de voormalige Hoensbroekse vakbondsman Hub Cobben, die op 18 september 1975 met duizenden koempels naar Den Haag trok om betere pensioenen af te dwingen.
Vakantiepark
Maastrichtenaar Caris maakt al vijftien jaar gebruik van een jaarplaats op camping Cottesserhoeve in Vaals. „Daar waan je je in het buitenland. Een bijzonder stukje natuur, dit mag niet verloren gaan.” Dat dreigt echter wel te gebeuren. De camping is verkocht aan investeringsmaatschappij InLeisure, die er een vakantiepark wil bouwen. De nieuwe eigenaar heeft in december de jaarplaatsen opgezegd. Een onrechtmatig besluit, volgens Caris: „De gemeente heeft nog geen vergunning verleend voor het plan.”
Hij wijst erop dat in Limburg zeker twintig natuurgebieden door soortgelijke plannen worden bedreigd. Caris vindt dat de gemeente Vaals het bestemmingsplan niet moet aanpassen om het plan mogelijk te maken. „Ik zal tot het laatst hiertegen blijven strijden. Tot aan de Raad van State.” Hij weet zich gesteund door Stichting Natuurlijk Geuldal. Een gezamenlijke petitie werd door ruim tienduizend mensen ondertekend.
Genomineerden
De Hub Cobben Prijs werd zaterdag uitgereikt in het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. Uit 28 inzendingen waren nog vier andere kandidaten genomineerd. Dat waren Nancy Nijsten (‘Een hart voor een ander’, Heerlen), Sylvester Janssen (Bewonerscommissie Overhovenerbroek, Sittard), Timoer Reijnders en Theo de Groot (Alliantie Behoud Ziekenhuis Heerlen) en Gertie Buis en Jan Leenders (Stichting Behoud De Lichtenberg, Weert).
Arjan Lubach de Avondshow 18-10-2023
https://youtu.be/LxDX7hSDhRs?si=oFnLy4oVwmidBpVl

de Limburger 17-10-2023
Merel Visscher
Wat kan het Heuvelland doen aan de toeristische verkeersdruk? Doorbreek het circuit en ‘hou wat meer processies’
Vaals - Weer een zomer voorbij waarin er weinig schot lijkt te zitten in het verlichten van de verkeersdruk in het Heuvelland. Is het een hopeloos dilemma of zijn er creatieve oplossingen om geluid, snelheid en drukte in te perken, zonder dat het een reservaat wordt?
Een kantelpunt. Een oude discussie kreeg door de corona-epidemie een nieuwe wending. Het Geul- en Gulpdal was ieders speeltuin, smalle en bochtige wegen puilden uit met motorrijders, wielrenners en andere zondagsrijders. Zodanig dat het Heuvelland even op slot ging en inwoners aan het denken werden gezet: kan het niet wat minder?
De neuzen stonden dezelfde kant op. Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals (Lijn-50 gemeenten) pakten zich samen om met de inwoners aan een oplossing te werken. Bureaucratie en tegenstrijdige belangen haalden de aanvankelijk voortvarende aanval onderuit. Vaals stapte als eerste uit het verbond uit teleurstelling over de aangedragen oplossing: een gedragscampagne.
Decibellen
Interessant is dat juist het laatste afgelopen zomer wel is uitgevoerd: borden langs populaire toeristische routes die weggebruikers ontmoedigen snel of luidruchtig te rijden. Of dat de snelle jongens die erop kicken om zo veel mogelijk decibellen door het dal te laten galmen afschrikt? Meer zoden aan de dijk zetten wellicht de deze zomer geplaatste flitspalen, die naast de snelheid ook het geluid van een voertuig registreren. In de paal zitten vier microfoons, die ‘aanslaan’ als de decibelnorm wordt overschreden. Meer dan een schrikeffect brengt dit niet teweeg: omdat de palen technisch nog niet betrouwbaar zijn hoeft een overtreder niet voor een bon te vrezen.
Geluid staat het hoogst op de irritatiemeter van de inwoners, bleek eerder uit de inventarisatie van de opgeheven projectgroep Team Heuvelland. Meer controles, meer boetes, dat is het enige dat helpt, roept een meerderheid. De politie heeft echter te weinig mensen om het aantal controles nog verder op te voeren. Bovendien spreekt zich via apps voor motorrijders heel snel rond waar de controles staan. Er zijn apps die na drie meldingen van gebruikers een waarschuwingsteken bij een bepaalde weg zetten. Een aanwonende kan hier listig misbruik van maken, maar dat is geen duurzame oplossing.
Afgehaakt
Veel bewoners die overlast ervaren zijn al afgehaakt in de discussie: er gebeurt toch niks. Het moment lijkt weg. Sterker nog: de discussie begint weer van vooraf aan. En polariseert. Er is namelijk een grote groep – onder wie uiteraard veel ondernemers- die het belang van toerisme onderstreept en wil dat het gebied bereikbaar blijft voor iedereen, inclusief toerverkeer. Echte verkeersdruk is er maar een handvol dagen per jaar, stellen zij.
Op zoek naar een duurzame oplossing moet je dus de vraag stellen: wat wil je eigenlijk met het Heuvelland? Nu leent het gebied zich uitstekend voor rondritten; er loopt van Maastricht tot de Vaalserberg een prachtig circuit over holle wegen en stiltegebieden. Op Facebook komen nog regelmatig advertenties voorbij van bedrijfjes die scooters of oldtimers verhuren waarmee de toerist deze wegen kan verkennen. De ANWB plaatste onlangs nog een wervend Facebookbericht voor de Mergellandroute. Er is (nog) niets dat een Zundappclub ervan weerhoudt op een zonnige zondag met honderd mensen door de heuvels te tuffen. Tel daarbij op dat steeds meer Nederlanders een motor of wielrenfiets bezitten, en grote investeerders staan te popelen om vakantieparken uit te breiden. Het is het soort toerisme waar gasten die voor rust komen dit gebied nu al mijden, zo blijkt uit diverse onderzoeken.
Circuit
Toch is er echt wat mogelijk, zonder van het Heuvelland meteen een ongastvrij reservaat te maken. Hier is een weg voor: het circuit doorbreken. Maak het met andere woorden onaantrekkelijk om snel en luidruchtig rondjes te rijden. Uit de inventarisatie van burgers en belangenorganisaties van de gemeente Vaals komt al een aantal suggesties, waaruit dit jaar nog een concreet voorstel volgt. Tip: verwijder bordjes van de Mergellandroute. Reclame maken voor het circuit hoeft echt niet meer. En, het is vaker geopperd: een lobby bij de makers van navigatiesystemen om verkeer niet over holle wegen en door stiltegebieden te sturen zal vruchten afwerpen. Zoekend verkeer - vrachtwagens incluis - neemt dan weer wegen die hier wel op berekend zijn.
Dan blijven er nog genoeg populaire ‘aanvliegroutes’ voor luid optrekkende snelheidsduivels die onaantrekkelijker kunnen worden gemaakt met tijdelijke ‘hobbels’ of verkeersremmers. De haarspeldbochten van de Epenerbaan zijn minder leuk als je geen vaart kunt maken. Bij wielerevenementen kun je ze weghalen. Kleinere wegen inrichten als fietsstraat is een vaak genoemde oplossing om gemotoriseerd verkeer af te remmen. Onaangekondigde rally’s en toertochten in het stiltegebied zijn een doorn in het oog. Deze zou je als gemeente kunnen verbieden, of op z’n minst vergunningplichtig maken. Vaals heeft dit al gedaan voor wielerwedstrijden. Bedrijven die vervuilende voertuigen verhuren geef je daarnaast als gemeente beter geen vergunning meer.
Afsluiten
Dan de knuppel in het hoenderhok: wegen afsluiten voor gemotoriseerd verkeer. Tot dusver heeft dit slechts tot commotie geleid, omdat aanwonenden niet (goed) worden geraadpleegd. De discussie wordt zwart-wit, terwijl er ook tussenoplossingen zijn om het kaf van het koren te scheiden. Denk aan een camera die vervuilende voertuigen op kenteken weert of alleen bestemmingsverkeer toelaat. Of een autovrije zondag voor te drukke gebieden.
Nadeel: een waterbedeffect. Uiteindelijk gaat het om de grote massa die toch nog in de auto of op de motor door het Heuvelland wil. Hoe dam je dat in? Maak het allereerst vooral aantrekkelijk om de fiets of de benenwagen te pakken. Gratis openbaar vervoer is vaker genoemd als stimulans, maar ook de mogelijkheid om je fiets mee te nemen in de bus of de trein. Ook goed aangegeven parkeerplaatsen waar je een e-bike kunt huren.
Wilde renners
En de wielrenners dan, horen we u zeggen. Veel van de genoemde maatregelen helpen niet tegen de overlast van pelotons, buiten het aan banden leggen van toertochten en wedstrijden. Maar ook dan houd je groepjes wilde renners niet tegen. Wel is in de inspraakrondes een traditionele en tegelijkertijd out of the box-oplossing aangedragen: hou wat meer processies.
Pointer tv uitzending 8-10-2023
26-9-2023 Stop Landal Grotel
𝗘𝗰𝗼𝗹𝗼𝗴𝗲𝗻 𝘄𝗮𝗮𝗿𝘀𝗰𝗵𝘂𝘄𝗲𝗻: 𝗼𝗻𝘃𝗼𝗹𝗱𝗼𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗼𝗹𝗲 𝗼𝗽 𝗻𝗮𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁𝗼𝗲𝘁𝘀𝗲𝗻!
En dat is nu precies waar de vastgoedontwikkelaar van Landal Grotelsche Heide op had gehoopt met de meer dan waardeloze Quickscan Natuur die aan de Gemertse politiek werd gepresenteerd!
Er is te weinig controle op natuurtoetsen. Die rapporten zijn nodig om bijvoorbeeld een mountainbikeroute aan te leggen of een bestaand huis te isoleren. Maar slechte rapporten kunnen er nu doorheen glippen. De branchevereniging voor ecologen wil daarom dat de overheid strenger gaat controleren.
Natuurtoetsen zijn van groot belang geworden in Nederland. Een toets bepaalt of een activiteit schade toebrengt aan de natuur, en daarmee of een project kan doorgaan. Het gaat dan om huizenbouw of bijvoorbeeld een festival.
Maar de toetsen zijn soms onvolledig, soms geschreven naar de wens van de opdrachtgever en bevatten soms zoveel fouten dat de rechter het rapport verwerpt als tegenstanders van een project een rechtszaak beginnen.
De overheid controleert lang niet alle rapporten en daarom komen niet alle fouten aan het licht. De brancheorganisatie Netwerk Groene Bureau's (NGB) stelt voor dat de overheid een overzicht moeten gaan krijgen van alle rapporten die uitkomen en deze met steekproeven controleren.
https://pointer.kro-ncrv.nl/ecologen-controle-natuurtoetsen-isolatie-mountainbikepad
Ondertussen is de gemeente begonnen met het schijnheilige doekje tegen het bloeden voor de buurt; namelijk de verkeersmeting. 🙄
*Het is al sinds de jaren ´70 bekend dat er enorm veel sluipverkeer over de oude smalle landweggetjes rijdt. Vragen naar de bekende weg dus!
#stoplandalgrotel
18-9-2023 1Limburg
Maurice de Heus en Sterre Slicher

'Vacantieparken niet voor toerisme, maar voor vastgoedmarkt'
De aanleg van nieuwe vakantieparken in Limburg wordt grotendeels gestuurd door vastgoedinvesteerders in plaats van het toerisme. Daardoor worden de parken niet altijd aangelegd op een locatie die qua toerisme het best zou passen. Dat zegt vrijetijdswetenschapper Frank Verkoijen.
"Het leidt tot een doorontwikkeling die niet per se in evenwicht is met de toeristische vraag", stelt Verkoijen. Vanuit zijn bedrijf LeisureBrains adviseert hij onder meer de provincie Limburg over de vitaliteit van vakantieparken. "Het gaat vaak om forse bedragen. Wie kan zo'n bedrijf kopen? Dus grotere partijen kopen de camping op en kijken welke ruimte het bestemmingsplan biedt."
Vaals
De discussie of het aantal vakantieparken correspondeert met de toeristische vraag, speelt volop in Vaals, het hart van het Heuvelland. Vaals heeft al Landal Hoog Vaals en het vakantiepark Reevallis bij het Drielandenpunt. Camping Cottesserhoeve is gekocht door investeerder InLeisure, die de camping wil veranderen in een Roompot vakantiepark.
"Daarnaast staat ook camping Rozenhof te koop", weet Peter Visser van stichting Natuurbehoud Geuldal. Het terrein van bijna twee hectare staat inderdaad voor 1,75 miljoen in de etalage, zo leert navraag. "Dan weet je wat ze daar gaan doen, daar komt weer een soort InLeisure. Daarom roep ik de provincie Limburg op, stop dit!"
Meer luxe
De discussie in Vaals is exemplarisch voor de dilemma's op provinciale schaal. Hoewel statenleden in een commissievergadering vrijdag opriepen tot onderzoek, werd de sector recentelijk al in verschillende rapporten door de provincie geanalyseerd. Uit dat onderzoek bleek dat 'een kwart van de vakantieparken niet meer voldoet aan de wensen van de moderne toerist'. Dat haalde gedeputeerde Demollin ook aan toen ze in de commissievergadering constateerde dat de huidige toerist meer luxe wil.
Moderne vakantieparken kunnen dat toeristische aanbod verbeteren als ze in balans zijn met hun omgeving, met het wegennet, de natuur en de voorzieningen. Maar doordat de aanleg van de parken mede wordt gestuurd door rendement op investeringen, is de balans in gevaar. "Het gebeurt te massaal", constateert Frank Verkoijen.
Bestemmingsplan
De aanleg van vakantieparken verloopt vooral via de aankoop van campings. Het gebied voor stacaravans en tenten wordt vervolgens getransformeerd in een recreatiepark met vakantiewoningen. "Dat is geen recente ontwikkeling, dat is al een decennium lang aan de gang", zegt Verkoijen. "Een chalet is in principe ook mobiel. Binnen het bestaande bestemmingsplan is het mogelijk om op de plekken van tenten of caravans dan chalets neer te zetten."
Serie vakantieparken
Omroep L1 maakt in de week van 18-23 september dagelijks verhalen op televisie, radio en online over de discussie rond vakantieparken in Limburg.
De Limburger 4-9-2023
Claire van Dyck
Cottessen
De petitie tegen de bouw van een resort in Cottessen en behoud van de natuur is ruim tienduizend keer ondertekend.
De petitie wordt op 11 september overhandigd aan burgemeester, wethouders en raadsleden van Vaals. Er is veel ophef ontstaan over de plannen van projectontwikkelaar InLeasure, de nieuwe eigenaar van de Camping Cottesserhoeve, om de camping om te bouwen tot vakantiepark.
Stichting Natuurlijk Geuldal, Stichting behoud jaarplaatsen Cottesserhoeve en de SP fractie Heerlen willen dat ‘dit unieke stuk natuur, in 2014 uitgeroepen tot ‘mooiste natuurgebied van Nederland’, in de huidige schoonheid behouden blijft’. Cottessen ligt in het vijfsterrenlandschap, is Natura-2000 gebied en is samen met Camerig beschermd dorpsgezicht. De politiek in Vaals bedong dat een eventueel plan voor verandering van de camping eerst door de raad moet worden beoordeeld voordat er vergunningen worden verleend.
1Limburg 17-8-2023
Sjoerd Verbiesen

Een provinciale vergunningenstop tegen vakantieparken is niet mogelijk. Dat antwoordt Gedeputeerde Staten op vragen van de Statenfracties van SP, PvdA en GroenLinks.
Vergunning
'Goede onderbouwing nodig'
1Limburg 11-8-2023
Sterre Slicher
Actiegroepen bezorgd over vakantieparken: 'Roep halt toe"
Vijf actiegroepen uiten hun zorgen over de komst van grootschalige vakantieparken in de provincie. Ze zijn bang dat het milieu, de biodiversiteit en de leefbaarheid voor omwonenden en het landschap verder onder druk komen te staan als de initiatieven doorgaan.
De zorgen om het toenemende aantal vakantieparken in Limburg spelen al langere tijd. Er zijn onder andere in Sittard, Vijlen en Maasbree plannen voor een nieuwe vakantieparken. De actievoerders willen dat een halt toeroepen.
Meer parken overbodig
Overlast
Lokale economie
Verlies dier en plantensoorten
Statenvragen

de Limburger 10-8-2023

Kassa 29-7-2023
Rechtszaak vanwege verhogingen jaargeld stacaravans en chalets
Een groep recreanten op Park de Lingebrug in Zoelen stapt naar de rechter vanwege een forse verhoging van het jaargeld voor hun vaste staplaats. Voor 2023 steeg dat met maar liefst 28% naar 3900 euro. De zaak is van grote betekenis voor veel meer recreanten met een jaarplaats, want voor de verhoging baseert de eigenaar van het park zich op de Recronvoorwaarden. Die worden al jaren door veel meer vakantieparken gebruikt. In potentie kunnen recreanten met jaarplaatsen naar schatting miljoenen euro’s terugvorderen bij hun vakantieparken. Hoe zit dat? En mogen dit soort prijsstijgingen gewoon?
De groep van inmiddels zo’n 40 recreanten in Zoelen heeft voor hun zaak advocaat Marcel van Wezel ingehuurd. Van Wezel houdt zich al jaren bezig met rechtszaken waarbij recreanten in de clinch liggen met de eigenaar van het vakantiepark waar ze hun stacaravan of chalet hebben staan. Volgens de advocaat voldoet de tekst in de Recronvoorwaarden – op basis waarvan de parkeigenaar van Park de Lingebrug het jaargeld heeft verhoogd – namelijk niet aan Europese wetgeving.
"Voorwaarden voor prijsverhoging niet duidelijk genoeg"
Volgens die Europese wetgeving is het van belang dat een eenzijdig prijswijzigingsbeding, zoals dat in de Recronvoorwaarden, bij een consumentenovereenkomst in de overeenkomst of voorwaarden is opgenomen. Ook moet het zo zijn dat daar een geldige reden voor is, de consument de economische gevolgen van de overeenkomst goed kan inschatten en deze bij verhoging vrij is de overeenkomst te beëindigen.
Maar in de Recronvoorwaarden wordt de reden voor de prijsverhoging niet genoemd en staat niet met hoeveel de prijs mag worden verhoogd. Daarnaast is het beëindigen van de overeenkomst voor een recreant lastig. Dat zou immers betekenen dat de recreant zijn jaarplaats kwijt is en zijn stacaravan of chalet moet weghalen. Dat kan een flinke kostenpost met zich meebrengen.
"Streep door het prijswijzigingsbeding"
Advocaat Van Wezel verwacht daarom dat de rechter een streep gaat zetten door het prijswijzigingsbeding in de Recronvoorwaarden.
Ook hoogleraar Privaatrecht Marco Loos, gespecialiseerd in Europees Consumentenrecht, noemt de Recronvoorwaarden oneerlijk: “Hieruit is volstrekt niet af te leiden of het jaargeld verhoogd wordt en zo ja: in welk geval en met hoeveel. De gemiddelde consument kan dus niet berekenen, zelfs niet bij wijze van schatting, hoe hoog de eventuele verhoging zal bedragen, en kan dus de economische gevolgen van het beding niet inschatten.”
Eerdere successen
Als de rechter meegaat in de analyse van Van Wezel en Loos, dan wordt het prijswijzigingsbeding uit de Recronvoorwaarden vernietigd. De eigenaar van het vakantiepark heeft dan nooit het recht gehad het jaargeld te verhogen. Daarmee is niet alleen de verhoging voor 2023 van de baan, maar kunnen de recreanten ook alle eerdere verhogingen terugvorderen.
Eerder zetten rechters op basis van dezelfde Europese wetgeving al een streep door eenzijdige prijsverhogingen bij leningen, een prijsverhoging van energieleverancier Vattenfall en huurverhogingen in de vrije sector.
Potentiële miljoenenstrop voor vakantieparken
Omdat de Recronvoorwaarden al jarenlang worden gebruikt door veel meer vakantieparken dan enkel De Lingebrug in Zoelen is de zaak voor veel meer mensen van betekenis. Als de Zoelense recreanten gelijk krijgen, zouden er wel eens meer naar de rechter kunnen stappen. Met 120.000 jaarplaatsen in Nederland dreigt in potentie een miljoenenstrop voor vakantieparken waar de Recronvoorwaarden of vergelijkbare voorwaarden gelden.
Reactie brancheorganisatie HISWA-RECRON
In een reactie laat branche-organisatie HISWA-RECRON onder meer weten dat prijzen voor vaste staanplaatsen in de afgelopen jaren zeer gematigd zijn gestegen. Ook zijn recreanten volgens de koepel van recreatieondernemers wel degelijk vrij om hun overeenkomst te beëindigen als ze het niet eens zijn met de verhoging. De eigenaar van Park de Lingebrug laat in een reactie weten geen vragen te willen beantwoorden omdat de rechtszaak nog gaat dienen. Eind augustus gaat een rechter zich over de zaak buigen.
De Limburger 2-8-2923
Geertjan Claessens
De voors en tegens van vakantieparken: aantasting van de natuur of verrijking voor de omgeving?
Sittard/Schinnen/Landgraaf/Vaals - Op verschillende plaatsen in de regio komen steeds meer mensen in verzet tegen plannen voor de aanleg van vakantieparken. Bedreigen die het groen, of kunnen ze de omgeving juist verbeteren?
Duizenden handtekeningen zijn er al gezet tegen plannen voor vakantieparken bij de Schwienswei in Sittard (ruim drieduizend), in de groeve Bruls in Schinnen (over de duizend), Cottesserhoeve in Vaals (meer dan tienduizend) en Rouenhof in Landgraaf (ruim 1500). Het verzet groeit. Bewoners maken zich zorgen over extra drukte en een toenemende druk op groengebieden in de omgeving. Daarbij vallen weinig vleiende termen als ‘verchalettisering’ en ‘Roompottisering’.
Ze krijgen daarbij steun van de Natuur- en Milieufederatie Limburg. Die staat achter lokale natuurorganisaties die zich verzetten tegen de bouw van vakantieparken bij waardevolle natuurgebieden. En verwijst naar een onderzoek van programma Pointer en de Rijksuniversiteit Groningen. Daaruit blijkt dat er twee keer zoveel hotels, stacaravans, vakantiewoningen en chalets staan in gebieden die grenzen aan gevoelige natuurgebieden als vijf jaar geleden.
Dat kan zorgen voor meer stikstof en minder leefbaarheid, biodiversiteit en waterberging. Daarom dringt de milieufederatie er bij de provincie op aan de dreigende wildgroei in de hand te houden, vanwege de rol van ‘Maastricht’ bij beleidsterreinen als ruimtelijke ontwikkeling, natuur en milieu.
Ook toerisme-organisatie Visit Zuid-Limburg wees eerder al op de nadelen die vakantieparken voor de omgeving kunnen hebben. Als er huisjes komen op campings, worden die intensiever gebruikt. Wat zorgt voor meer druk op de omgeving. Terwijl horeca en detailhandel meer klanten zien in het laagseizoen, hebben natuur en omwonenden minder rust en is er meer verkeer. Niet voor niets wilden de zestien gemeenten in Zuid-Limburg volgens hun toeristische visie in 2020 de groei van het aantal vakantiewoningen afremmen.
Toch ligt het wat genuanceerder, vindt algemeen directeur Anya Niewierra van Visit Zuid-Limburg. Want het ene vakantiepark is het ander niet. „Elk project is anders. In Cottessen bij Vaals gaat het om het omzetten van een camping naar een bungalowpark in een natuurgebied, en een omgeving waar al veel toeristische druk op staat. Er zijn in het Heuvelland immers al dertien vakantieparken.
Dat ligt een tikje anders bij de plannen voor vakantieparken bij de Schwienswei in Sittard, de groeve Bruls in Schinnen en de Rouenhof in Landgraaf. „De Rouenhof ligt naast de snelweg in een ruw gebied aan de rand van een voormalig mijnterrein. De groeve Bruls is een voormalige groeve, die opnieuw ontwikkeld kan worden. Natuurgebied De Schwienswei is een groene stadsrandzone en ligt op een steenworp van de historische binnenstad, ingeklemd tussen sportvelden, een bedrijventerrein, een zwembad en een woonwijk”, zegt Niewierra.
„Een vakantiepark kan op die plekken een revitalisering van de omgeving betekenen en zorgen voor een positieve impuls. In Sittard zouden daardoor meer mensen naar de binnenstad kunnen komen. Het centrum kan dat goed gebruiken. Dat kan de leegstand mogelijk wat verminderen, die ontstaat doordat steeds meer mensen online gaan kopen.” Ook in Schinnen kan een toeristische ontwikkeling positief uitpakken, denkt Niewierra.
Ze ziet ook kansen voor Landgraaf. „De ontwikkeling van Rouenhof kan positief doorwerken op omliggende attracties als Snowworld, GaiaZoo en Mondo Verde, en leiden tot een opwaardering van het huidige groengebied.”
De weerstand tegen de plannen past in de huidige tijd, weet ze. Mensen zijn zich steeds meer bewust van wat er in hun omgeving gebeurt. Ze kunnen hun verzet via internet sneller organiseren Daarom is het van belang dat initiatiefnemers vroegtijdig in gesprek gaan met omwonenden en zaken in overleg ontwikkelen. Al is dat geen garantie dat de tegenstand dan minder wordt.
Een woordvoerder van Roompot wil niet reageren omdat het bedrijf niet betrokken is bij de ontwikkelingen in Zuid-Limburg en liever de initiatiefnemers zelf aan het woord laat. Want Roompot wordt te pas en te onpas genoemd bij initiatieven waar het bedrijf geen bemoeienis mee heeft.
Noordhollands Dagblad 29-7-2023
DURF dreigt met claim van dik drie miljoen Ursemmerhof
Mocht de opzeggingsbrief van de chalethuur voor 160 recreanten op de Ursemmerhof tijdens een rechtszaak op 11 september niet van tafel worden geveegd, dreigt eiser DURF met een claim van dik drie ton.
Dit blijkt uit de dagvaarding, opgesteld door advocaat mr. D.F. Bridé, die optreedt namens de vereniging die opkomt voor de belangen van de recreanten.
Opzegging
De huurders, die hun krachten hebben gebundeld in de vereniging DURF, huren al jaren, variërend van minder dan vijf maanden tot dertig jaar, een standplaats op camping Ursemmerhof aan de Leet in Ursem. De recreanten kregen vorig jaar een opzeggingsbrief van de huur. Eigenaar Ursemmerhof B.V. wil dat de chalets plaatsmaken voor de bouw van duurzame bungalows..
De recreanten hopen met het kort geding te bereiken dat de huuropzegging van tafel wordt geveegd.
Mocht dit niet het geval zijn, strijden ze door en eisen een schadevergoeding. ,,Deze zal per lid van de vereniging door een taxateur moeten worden vastgesteld”, vertelt Esther Limonard van de huurdersvereniging.
,,Als we er echt af moeten, is het volgens Recron, de Nederlandse brancheorganisatie, normaal dat er een schadevergoeding wordt aangeboden tussen de 1500 en 2000 euro. Wij kunnen berekeningen laten zien, waaruit blijkt dat sommige huurders de afgelopen jaren bedragen hebben uitgegeven, variërend tussen de 10- tot 50.000 euro.” Mocht de huuropzegging doorgaan, gaan we in hoger beroep. En kun je uitgaan van 160 claims van gemiddeld 20.000 euro of meer.”
Huurkorting
Volgens advocaat Royce de Vries begrijpt de Ursemmerhof B.V. deze claim zo dat de huurders, in geval van honorering van de opzegging van de jaarhuurplaatsen door de rechtbank, aanspraak maken op vergoeding van schade die zij zeggen vanwege de opzegging te lijden. ,,In essentie gaat een dergelijke vordering om de vraag of er een valide reden voor opzegging is, waarbij uiteraard als uitgangspunt geldt dat huur naar zijn aard eindig is. En of het nodig is bij een opzegging eventuele schade te vergoeden. Wij benadrukken te hebben geprobeerd rekening te houden met de belangen van de huurders onder andere door een veel ruimer dan benodigde en overeengekomen opzegtermijn te hanteren, voor de laatste huurfase een huurkorting aan te bieden en in schrijnende gevallen huurders te helpen met een decente oplevering van de kavels. Uiteraard staat het de huurders vrij om meer te vragen. De rechter zal oordelen of daarop aanspraak bestaat”, aldus de advocaat.
Ronneke van der Genugten
1Limburg 19-7-2023
Statenvragen over vacantieparken. "Limburgers bezorgd"
Bezorgde inwoners
Vegunningstop
De vragen gaan daarnaast ook over de mogelijkheden om een vergunningstop voor vakantieparken voor te bereiden, in ieder geval in landschapsparken en nationale landschappen. Daarbij worden ook de verplichtingen rondom stikstof aangehaald.
Cottesserhoeve
Een van de plannen voor vakantieparken die momenteel op tafel liggen, is dat van InLeisure voor Camping Cottesserhoeve in Vijlen. De projectontwikkelaar nam de camping begin april over, waarna er onrust onder omwonenden ontstond. Een vergunning is echter nog niet aangevraagd, zo liet Gemeente Vaals eerder aan L1 weten.
Christa Koeyvoets

De Limburger 18-7-2023

De Limburger 11-7-2023
Politiek voortaan eerder aan zet bij grote plannen in gemeente Vaals, na commotie rond plan camping Cottessen
Nu is het nog zo dat bij een plan waarbij de bestemming van een stuk grond moet worden gewijzigd, de gemeenteraad pas op het laatst aan zet is. Als de raad tegen stemt, riskeert de gemeente een schadeclaim, omdat de indiener van het plan eerder ‘groen licht’ heeft gehad van het college van burgemeester en wethouders om het plan verder uit te werken. De raad rest dan niets anders dan te ‘tekenen bij het kruisje’. En dat moet anders, vindt raadslid John Coenen van Democraten Heuvelland Vaals (DHV).
Coenen diende maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een wijzigingsvoorstel in, dat een meerderheid haalde. Dit houdt in dat de gemeenteraad niet alleen het definitieve bestemmingsplan moet goedkeuren, maar ook het ontwerp van dit plan. Op die manier heeft de politiek nog de kans om plannen in een vroeg stadium bij te sturen, vindt Coenen. Hij noemt hierbij de ontwikkelingen rond Cottesserhoeve, die recent veel stof deden opwaaien. Maar ook bij de actuele plannen voor uitbreiding van Landal Hoog Vaals en – een jaar geleden – de plannen rond de bouw van een studentencomplex in het Selzerbeekdal zou de raad meer regie (hebben) kunnen geven.
Haken en ogen
Coenen wil dat ook andere gemeenteraden op de hoogte worden gebracht van deze nieuwe aanpak. Verantwoordelijk wethouder Juliëtte Verbeek ziet wel haken en ogen aan het besluit: wat gebeurt er met lopende bestemmingsplanprocedures,zoals de bouw op het voormalige Esso-terrein? Ze wijst erop dat het niet wenselijk is dat deze procedure nog vertraging oploopt.
Merel Visscher
Omroep Brabant 10-7-2023
Een heel seizoen op de camping is populair: 'Hebben zelfs een wachtlijst'
Voor veel mensen is het helemaal niet zo belangrijk om ver te reizen voor vakantie. En dus puilen veel campings in onze provincie uit. Vooral naar seizoensplaatsen is veel vraag. Costa del Sol? Costa del Son zul je bedoelen.
"We zien het duidelijk aan de bezetting van de campings", vertelt Arthur van Disseldorp uitgelaten. Hij is regiomanager van Recron, een brancheorganisatie voor bedrijven in de recreatiesector. "Vooral sinds corona is er veel vraag naar. Niet alleen omdat kamperen in Brabant heel leuk is, maar ook lekker dichtbij als je even naar huis moet."
Zo is de run op seizoensplaatsen groot. Mensen huren hun campingplekje dan voor een heel kampeerseizoen. "Dan ben je lekker flexibel", zegt Van Disseldorp. Gasten reserveren de plaats dan bijvoorbeeld van Pasen tot de herfstvakantie en gaan tussendoor naar huis. "Of ze werken soms vanaf de camping, als de WiFi goed genoeg is", zegt hij.
"Als ik nog 100 plekken had, dan kreeg ik ze gevuld."
Bij camping 't Kopske in Den Hout herkennen ze de drukte. Maar omdat de vraag groter is dan het aanbod, moest eigenaar Leona Brizee zelfs met een wachtlijst werken. "Omdat er op andere campings minder plekken vrijkomen, krijgen wij alleen maar meer aanmeldingen."
Maar zeker niet alle campings doen aan seizoensplaatsen. Aan Ut Paradèske in Goirle is dat bijvoorbeeld niet besteed. "Wij hebben maar 15 plaatsen, dus als daar een heel seizoen een stacaravan staat, neemt dat toch weer ruimte in", vertelt eigenaar Monique van Amelsfoort.
Overigens neemt dat niet weg dat haar telefoon roodgloeiend staat met aanvragen. "Zo rond het paasweekend? Toen werd ik gek van het bellen. Écht gek. Als ik nog 100 plekken had, dan kreeg ik ze gevuld."
"Er zijn meer gasten die hier kort verblijven."
Dát er op campings veel vraag is naar seizoensplaatsen, komt volgens Van Disseldorp van Recron mede omdat veel van dit soort plekken verdwijnen. Het lijkt tegenstrijdig, maar dat zit zo: grote parken kiezen er sinds een paar jaar steeds vaker voor om chalets of huisjes te bouwen. Hierdoor raken vaste gasten soms hun spot kwijt.
Er zijn ook campings die naar niet aan doen. En waar het niet complete hosanna is. Zoals op camping Duinhoeve, in Udenhout. Als we eigenaar Caroline Verhoeven mogen geloven, verblijven daar eigenlijk alleen nog hele jonge of oude stellen in een stacaravan. "Bij ons is dat aantal alleen maar afgenomen", zegt Verhoeven. "Maar daar staan meer gasten die kort verblijven tegenover."
Carlijn Kösters
NPO 1 9-7-2023
Is recreatie nog bereikbaar voor de gewone man? In de week van 10 juli staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi, en verslaggever Mirthe van der Drift, vlak bij de camping Ursemmerhof in Ursem, over verroompottisering.
Op veel plekken in Nederland moeten campings plaatsmaken voor luxe huisjesparken, waar duurzaamheid het toverwoord is. Een lucratieve onderneming voor projectontwikkelaars, maar trouwe campingbewoners met vaste standplaatsen moeten vertrekken. Voor de gewone man wordt recreatie een steeds onbereikbaarder gegeven.
Ook op de camping Ursemmerhof moeten recreanten plaatsmaken voor nieuwe luxe huisjes. De gemeente Koggenland is enthousiast over de plannen. De recreanten minder, zij ontvingen in september vorig jaar een huuropzegging en verenigden zich in de actiegroep DURF. De groep heeft een advocaat in de arm genomen en heeft de eigenaren gedagvaard, met als inzet het van tafel krijgen van de huuropzetting. Ondertussen blijft niet veel van het park over: de kantine is dicht, het openbare sanitair is gesloopt en de speeltuin verdwenen. Ook de Ursemmerplas, het watertje waar campinggasten en omwonenden konden zwemmen, ligt er verlaten bij.
Wat hebben de bewoners opgebouwd en hoe is het voor ze om hun plekje te moeten verlaten? Wat is de stand van recreatie in Nederland? Blijft recreatie nog bereikbaar voor de gewone man? In '5 Dagen' komen recreanten, omwonenden en belanghebbenden aan het woord over de stand van recreatie in Ursem. Maandag is Esther Limonard te gast, de voorzitter van de door recreanten opgerichte vereniging DURF. Dinsdag gaan we wat dieper in op de Ursemmerplas. Blijft deze wel algemeen toegankelijk? Woensdag vertelt Bart Zomerdijk zijn verhaal. Hij gooide het roer om na een burn-out en kocht een chaletje, een week later kwam de huuropzegging. Op donderdag is Nico Bakker te gast, buurman van de camping en dagelijkse zwemmer in de Ursemmerplas. Vrijdag vertellen de broers Wim en Robbie Zeijderveld over de ontwikkeling van de camping over de jaren heen. Zij komen van kinds af aan op de camping en hebben alle veranderingen van dichtbij meegemaakt.
'5 Dagen' live over verroompottisering, vanuit Ursem, vlak bij camping Ursemmerhof. Maandag 10 juli, dinsdag 11 juli, woensdag 12 juli, donderdag 13 juli en vrijdag 14 juli van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1.

Stichting Natuurlijk Geuldal 6-7-2023
HUISJESPARKEN? GENOEG IS GENOEG!
Overal in Zuid-Limburg worden vergunningen aangevraagd voor het opzetten van huisjesparken op de mooiste plekken in het landschap. De politiek doet niets en steekt de kop in het zand want zij vinden extra inkomsten belangrijker dan natuur.
Omwonenden en belangenorganisaties komen in actie en zullen via een procedure de politieke dwaling proberen tegen te houden. Één van de acties is het opstarten van een petitie. De eerste helft van dit jaar zijn dat al 4 petities die SNG aanbeveelt om te ondertekenen via petities.nl:
1. Red de natuur in Cottessen; voorkom een resort.
2. Geen bouw huisjespark Schwienswei (3x)
3. Red natuur, rust en stilte in Schinnen: stop bungalowpark SILT
4. Sta geen vakantie- en/of attractiepark toe op de Rouenhof in Landgraaf
Kapitaalkrachtige bedrijven als Roompot, Europarcs enz. weten gemeentes altijd om hun vinger te draaien om mee te werken voor het verkrijgen van een vergunning. Integrale belangen waarbij argumenten als
a. waarde van natuur en landschap,
b. omgevingskwaliteit voor bewoners,
c. stikstofdepositie en opsouperen stikstofruimte,
d. gevaar voor witwassen en criminaliteit,
e. verkoop van huisjes aan mensen met (te) veel geld 2e woning
worden nauwelijks serieus afgewogen.
Ook de provincie kijkt lijdzaam toe en steekt de kop in het zand.
Stichting Natuurlijk Geuldal tracht via een motievoorstel politici in beweging te brengen voor een stop op nieuwe huisjesparken. Immers, bijna maandelijks dienen zich nieuwe aanvragen aan zoals nu weer 50 stuks extra bij Landal Vaals. Het houdt niet op als we niet in actie komen.

De Limburger 4-7-2023
Vakantiepark Landal Hoog Vaals wil golfbaan opofferen voor meer vakantiewoningen

Vaals - Landal Hoog Vaals wil zijn vakantiepark graag uitbreiden op de plek van de eigen golfbaan. De plannen zijn maandag gepresenteerd aan de gemeenteraad van Vaals.
Landal Hoog Vaals telt momenteel 355 vakantiewoningen, geschakeld en vrijstaand. Het bedrijf heeft landschapsarchitecten HeusschenCopier uit Gulpen gevraagd om te kijken hoe een uitbreiding landschappelijk het best kan worden ingepast, vertelt woordvoerder Jeanette ten Kate-Winter van Landal GreenParks. Het uitbreidingsplan op de golfbaan is nu in een „onderzoekstadium”, benadrukt ze. „Hoeveel huisjes erbij komen, weten we nog niet. Dat hangt onder meer ook af van de gesprekken die we nog gaan voeren met betrokkenen.”
HeusschenCopier heeft eerst gekeken naar een aantal van 51 units, maar kwam tot de conclusie dat dit te veel zou zijn voor deze locatie. In de aan de raad gepresenteerde plannen wordt uitgegaan van veertig vakantiewoningen.
Commotie
Het college van burgemeester en wethouders van Vaals heeft de gemeenteraad bewust vroeg geïnformeerd over de plannen, legt fractievoorzitter Jo Winkens van oppositiepartij PvdA uit. In het bestemmingsplan staat dat een uitbreiding met dertig huisjes is toegestaan zonder tussenkomst van de politiek. Het college heeft echter een les geleerd van de commotie rond de plannen voor camping Cottesserhoeve. Daar verleende het college een principeakkoord zonder dat de raad wist van de plannen.
Winkens: „De afspraak is nu dat wij bij grote projecten worden betrokken. Ook hebben we erop aangedrongen dat omwonenden worden betrokken in een omgevingsdialoog, omdat er meer verkeer via de ingang aan de Eschberg zal komen.”
Vaststaat dat dit plan een gigantische impact gaat hebben op het landschap, zegt Winkens, die laat weten nog geen mening te hebben over de plannen. „We moeten het eerst nog laten bezinken en bespreken binnen de compositie (zo noemen de samenwerkende oppositiepartijen zich, red.).”
Het is een moeilijke afweging”, vindt John Coenen van coalitiefractie Heuvelland Democraten Vaals. „Van Landal heeft Vaals weinig last. Aan de andere kant gaat het wel om een kwetsbaar bronnengebied.” De fracties laten in augustus weten hoe ze tegenover een mogelijke uitbreiding staan, voor het college een principeakkoord geeft.
Buitenzwembad
Het is niet de eerste keer dat Landal Hoog Vaals uitbreidt. In 2010 kwamen er 25 vakantiebungalows bij op de plek van het voormalige buitenzwembad op het park. Dat zwembad, bij veel Vaalsenaren erg geliefd, werd enkele jaren daarvoor al gesloten omdat het voor Landal te kostbaar was om in stand te houden. Hoog Vaals heeft in die periode wel het binnenzwembad gerenoveerd en uitgebreid.
Merel Visscher
De Limburger
De Margriet 25-6-2023
Vakantieparken verstenen: steeds minder plek voor ouderwets kamperen
Op de bonnefooi met je tent of caravan naar de camping? Dat is tegenwoordig haast onmogelijk. Er zijn steeds minder traditionele kampeerplekken. En dat worden er alleen maar minder, waarschuwt Branchevereniging Hiswa-Recron. En dat terwijl we het ‘simpele’ kamperen de laatste jaren juist weer aan het (her)ontdekken zijn.
Maak plaats, maak plaats, maak plaats
Opzij, opzij, opzij. De velden waar je je tent, vouwwagen of camper neer kunt zetten neemt al jaren af. Vaak gebeurt dit om plaats te maken voor huisjes. Iets waar veel meer geld mee kan worden verdiend, meldt het AD. En dat terwijl de vraag niet is afgenomen, blijkt uit cijfers van het CBS. Toeristen zijn de afgelopen jaren juist de romantiek van een simpele kampeervakantie aan het (her)ontdekken.
Veeleisende gasten
Het aantal kampeerplekken is de afgelopen tien jaar in bijna heel het land gedaald. Zelfs in ons meest toeristische trekpleister, Zeeland. Volgens Geert Dijks, directeur van branchevereniging Hiswa-Recon, komt dit omdat campings bijna niet kunnen groeien. Terwijl ze wel te maken hebben met steeds veeleisender gasten.
Maar wat verstaan we onder veeleisend? “Kampeerplekken worden groter, omdat er grotere campers op moeten passen en omdat gasten zo meer privacy hebben”, legt Geert uit. “Campinggasten willen ook meer voorzieningen tijdens hun vakantie, ook daar moet je plekken voor opofferen”. Ook kijken ondernemers naar hun verdiensten. “Rendement op campingplekken is aan de kust heel gunstig, maar voor de rest heel matig. Ondernemers kiezen er dan vaker voor huisjes of stacaravans te gaan verhuren”.
Verstening
Waarom wordt er dan niet gewoon meer ruimte vrij gemaakt? Dit is vaak geen optie, omdat veel kampeerterreinen zijn omringd door natuur. En de prijs verhogen is volgens van Geert ook geen optie, dit zou niet passen bij wat doelgroep gewend is.
De ‘verstening’ van Nederlandse vakantieparken is ondertussen duidelijk in de CBS-cijfers terug te zien: wat er de afgelopen tien jaar aan kampeerplekken is verdwenen, is deels omgezet in een stijging van het aantal stacaravans, bungalows en andere zomerhuisjes.
Volgens Geert is volledig verstenen niet de oplossing, maar moeten de ondernemers op zoek gaan naar de juiste mix. “Campinggasten geven een bepaalde dynamiek aan een park, en bovendien loopt je bedrijf met meer soorten bezoekers minder risico. Als het even minder gaat met de huisjesverhuur, heb je altijd de kampeerders nog.”
Mooi geen bonnefooi
Natuurlijk is het boeken van een kampeerplek een stuk beter betaalbaar. Zo kun je, in tijden van stijgende energie- en supermarktprijzen toch genieten van een betaalbare vakantie. In een interview met het AD vertelt kampeerganger Frans Bloem hierover: “Voor een chalet betaal je al snel het viervoudige van de prijs van een kampeerplek”. Daarom kiezen Frans en zijn vrouw nog steeds voor hun vaste prik in het voorjaar, maar als ze er niet op tijd bij waren konden ze die vaste prik wel vergeten. “Dan reden we in juni op de bonnefooi hier naartoe en dan had je altijd plek. Dat is de laatste jaren onmogelijk. We hebben dit jaar in maart geboekt en toen waren er nog maar drie plekken.”
NPO1 Spraakmakers 22-6-2023
Spraakmakers bestede aandacht aan de "verroompottisering" van campings.
Een interview met o.a. voorzitter Frank Caris van stichting behoud jaarplaatsen cottesserhoeve, te beluisteren via onderstaande link:
https://www.nporadio1.nl/fragmenten/spraakmakers/e89ff04c-447e-4353-87f1-dfc9f3135d0b/2023-06-22-co-verdaas-over-de-snelle-uitbreiding-van-vakantieparken
De Limburger 22-6-2023
Stiltegebieden bij Eys en Schweiberg dicht voor doorgaand verkeer
Eys/Schweiberg - De stiltegebieden bij Eys en Schweiberg/Mechelen worden nog voor de zomervakantie afgesloten voor doorgaand verkeer.
Wethouder Henri-Pierre Waaifoort van Gulpen-Wittem komt hiermee tegemoet aan een nadrukkelijk verzoek van de gemeenteraad om op korte termijn iets te doen aan de overlast door toeristisch verkeer in het Heuvelland.
Bezig
Door de breuk met Team Heuvelland dreigt de aanpak van die verkeersoverlast vertraging op te lopen. De raad wil snel concrete maatregelen, zodat de inwoners van het buitengebied zien dat de gemeenten in het Heuvelland daar wel degelijk nog mee bezig zijn.
Meetapparatuur
Het afsluiten van openbare wegen voor niet-bestemmingsverkeer heeft doorgaans nogal wat consequenties. Het gaat om een verkeersbesluit dat hoe dan ook enkele weken ter inzage moet worden gelegd. Waaifoort wil daar echter niet op wachten en nu doorpakken.
Gulpen-Wittem krijgt verder meetapparatuur waarmee het geluid dat bijvoorbeeld motoren veroorzaken objectief kan worden vastgesteld. Eijsden-Margraten heeft daar al eerder voor gekozen. Het gaat volgens Waaifoort in eerste instantie vooral om het inventariseren van de problemen. Motorrijders die te veel lawaai produceren gaan niet meteen op de bon: „Handhaven is altijd het sluitstuk van zo’n proces.”
Als derde actiepunt start de gemeente Gulpen-Wittem een campagne waarmee inwoners, maar ook toeristen worden opgeroepen om zich op de weg ‘aardig’ te gedragen. „We moeten altijd aardig zijn voor elkaar,” vindt burgemeester Nicole Ramaekers, „maar zeker in het verkeer.”
Rene Willems
De Limburger

De Limburger 20-6-2023
Zijn er genoeg vakantieparken in het Heuvelland, of kan er nog wel eentje bij?
Zuid-Limburg - De Zuid-Limburgse gemeenten waren er in 2020 vrij duidelijk over: er is geen markt meer voor nog een vakantiepark. Zeker niet in het Heuvelland. Is die visie veranderd?
Jaren geleden was het zijn pakkie-an als commercieel directeur van Landal GreenParks: discussie aangaan met tegenstanders van een vakantiepark in een natuurgebied. Bas Hoogland, inmiddels gepensioneerd en eigenaar van een bed & breakfast in Vijlen, kan zich de tegenwind nog heugen toen de plannen voor een vakantiepark op de Cauberg op tafel kwamen. „Dat vond ook iedereen niks. Nu hoor je er niemand meer over. Het park trekt veel wielertoeristen. Het heeft echt een functie. Datzelfde geldt voor De Waufsberg in Noorbeek: toen omstreden, nu een mooi publiek en ingepast in de natuur.”
Inmiddels telt Zuid-Limburg dertien ‘huisjesparken’. Dat daar mogelijk – de plannen liggen nog niet officieel op tafel – een veertiende bijkomt in een kwetsbaar natuurgebied als Cottessen, zorgt voor controverse. Vaste gasten van de huidige camping Cottesserhoeve, natuurorganisaties en omwonenden roeren zich, ieder om eigen moverende redenen. Maar als je met de toeristische bril op kijkt, wat willen we dan nog? Is er een maximumgrens aan het aantal vakantieparken?
Trend
In de toeristische visie van de zestien Zuid-Limburgse gemeenten uit 2020 is al geconcludeerd dat er een rem moet komen op een verdere uitbreiding van vakantiewoningen, vertelt directeur Anya Niewierra van Visit Zuid-Limburg. „Zeker in het Heuvelland. Ondanks dit voornemen volgde er kort daarop ‘verchalletisering’ van campings vanwege een maas in de wet. Dit zie je overal in Nederland. Internationale beleggingsmaatschappijen springen in op de trend dat Nederlanders graag beleggen in een tweede woning. Deze ontwikkeling werkt marktverstorend.”
Maar dat is volgens haar niet het grootste probleem. Doordat er huisjes komen op campings zijn de parken ook in de winter bewoond. Dat zorgt ervoor dat er een groot beroep wordt gedaan op de draagkracht van de natuur en de omgeving. „Horeca en detailhandel zijn blij met bezoekers in het laagseizoen, maar de natuur en de inwoners rondom die nieuwe parken hebben geen rustige periodes meer.” Dat is ook een belangrijk argument van de stichting Natuurlijk Geuldal, die al heeft aangekondigd zich met hand en tand te gaan verzetten tegen mogelijke bebouwing in het kwetsbare gebied.
Groen licht
Desondanks hebben burgemeester en wethouders al in 2021 groen licht gegeven voor een principe-verzoek voor de transformatie van de camping in Cottessen tot vakantiepark. Druist dat niet in tegen de eerder vastgestelde toeristische visie? „Het antwoord is neen!”, vindt wethouder toerisme Jean-Paul Kompier. „Dat Cottessen een gebied is van hoogst landschappelijk waarde is een feit. Hier liggen echter ook bedrijven die willen investeren en hun toeristische infrastructuur naar een hoger niveau willen tillen. Het gaat niet per se om méér bezoekers, maar om verblijfsverlenging en bestedingsverhoging, onder voorwaarde dat de unieke omgeving niet wordt aangetast.” Ook Visit Zuid-Limburg wil het toerisme toekomstbestendig te maken, stelt hij. „Onze ondernemers moeten ook morgen een goed belegde boterham kunnen eten.”
Overigens hield het verzoek van Cottesserhoeve een aanzienlijke afschaling van plaatsen in, benadrukt Kompier. De nieuwe eigenaar wil van 276 standplaatsen terug naar 100 plaatsen. „De gemeenteraad van Vaals heeft recent onomwonden vastgesteld dat het uitsluitend conserveren van dit gebied niet aan de orde is.”
Renesse
Ook wat Hoogland betreft loont het nog steeds om te investeren in een vakantiepark in het Heuvelland. „Eerlijk gezegd zie ik liever huisjes die ingepast zijn in een natuurlijke omgeving dan tenten. Maar honderd is misschien wel wat veel. Een vakantiepark op kleinere schaal kan zeker een verrijking zijn. Dit is de allermooiste plek van Zuid-Limburg, daar moet je voorzichtig mee zijn. Hier komen natuurliefhebbers, wandelaars. Op kleinere schaal is de impact op het landschap te verwaarlozen. Laten we wel zijn: Cottessen is nu eenmaal geen Renesse.”
Merel Visscher
De Limburger

De Limburger 17-6-2023
SP-Kamerlid Sandra Beckerman van Groningen naar Epen voor steun Cottesserhoeve: ‘Niet wijken voor de rijken’
Epen/Cottessen - Hou vol, zei Tweede-Kamerlid Sandra Beckerman (SP) vrijdagavond tegen de vaste campinggasten van Cottesserhoeve. Volgens haar is het nog mogelijk de komst van een ‘huisjespark’ tegen te houden.
‘Niet wijken voor de rijken’ is de titel van het politiek manifest dat SP-Kamerlid Sandra Beckerman heeft opgesteld. Daarmee hoopt zij rechten van recreanten beter te waarborgen als hun camping wordt opgekocht door investeerders en ze plots weg moeten. Een ontwikkeling die volgens haar de laatste anderhalf jaar in een stroomversnelling is geraakt. Ook in het Vijlense gehuchtje Cottessen lijkt dit te gebeuren: Camping Cottesserhoeve is per april gekocht door investeerder InLeasure, die werkt aan een plan.
Goud
Beckerman is vrijdagavond persoonlijk naar de actiebijeenkomst ‘Stop de Verroompottisering van het Geuldal’ in het Patronaat in Epen gekomen op uitnodiging van de tientallen campinggasten die zich verenigd hebben in een stichting, en de Heerlense SP-fractie. Veel van de aanwezige campinggasten staan al meer dan veertig jaar op camping Cottesserhoeve. Volgens Beckerman beseffen gemeenten niet dat ze goud in handen hebben met deze toeristen. „Zij hebben echt liefde voor deze plek.”
Een onverwachte toehoorder blijkt directeur Jeroen Postma van InLeasure te zijn, die applaus krijgt van de zaal omdat hij zich in het hol van de leeuw vertoont. Postma zegt nogmaals zich niet te herkennen in de kritiek dat het nieuwe plan zorgt voor meer verstening. Van een ‘huisjespark’ is volgens hem geen sprake. Maar dat er straks aanzienlijk minder plekken zijn dan de huidige 276 standplaatsen, is duidelijk. „Ik zou liegen als ik zou zeggen dat dit niet onze denkrichting is.” Kritiek krijgt hij wel te verduren: veel vaste gasten vinden de communicatie heel slecht. Postma belooft met iedereen in gesprek te gaan zodra de plannen duidelijk zijn.
Strijdlustig
Toch blijft de meerderheid van de zaal strijdlustig om de komst van een ‘huisjespark’ tegen te houden. „Wij zijn ons goud aan het weggooien”, vindt een inwoner van Mechelen. „Hou vol”, drukt Beckerman de aanwezigen op het hart. „Er is een machtsverschil: mensen die hun ziel, zaligheid en zuurverdiende geld in hun camping hebben gestopt, moeten het afleggen tegen mensen met veel geld. Blijf actievoeren en de politiek benaderen.”
Stichting Natuurlijk Geuldal, die de actiebijeenkomst mede heeft georganiseerd, zou liefst zien dat Camping Cottesserhoeve helemaal verdwijnt, zegt voorzitter Peter Visser. „Maar we kunnen leven met een camping, niet met verstening en verstedelijking, zoals je al op zoveel plaatsen ziet in het Heuvelland.” Hij noemt Roompot in Euverem „het Manhattan van Gulpen en Résidence Valkenburg in Schin op Geul als afschrikwekkende voorbeelden. Het argument dat nieuwe eigenaar InLeasure het gebied juist landschappelijke waarde wil geven, noemt Visser „greenwashing”. „Bebouwing in dit gebied blijft een aanslag op het landschap, hoezeer je dit ook met schaamgroen probeert in te pakken.”
Merel Visscher
De Limburger
de Limburger 12-6-2023
Vaste standplaatshouders Cottesserhoeve bezorgd om plannen voor hun camping: ‘betaalbaar recreëren verdwijnt en dat is om te janken’
Cottessen - Vaste standplaatshouders van Camping Cottesserhoeve maken zich zorgen over de nieuwe plannen voor de camping. Ze komen in actie tegen de ‘verroompottisering’ van het Heuvelland.
De 80 standplaats- en 60 seizoensplaatshouders zijn door nieuwe eigenaar InLeasure nog niet op de hoogte gebracht van de plannen, vertellen Frank Caris uit Maastricht en Annelies Quist uit Zeeland, die respectievelijk 15 en 26 jaar een eigen plek hebben op de camping. Ze vrezen dat de plannen het einde van het kamperen betekenen. „Je krijgt dan weer een vakantiepark, waar er al dertien van in de omgeving zijn”, zegt Caris. „Waar is het einde?” Voor normale mensen is een huisje op zo’n park niet op te brengen, vindt Quist. „Je moet echt zoeken om hier in het seizoen nog iets onder de duizend euro per week te vinden. Het betaalbaar recreëren verdwijnt en dat is om te janken.”
Kamperen heeft een andere dynamiek, vinden ze. Mensen trekken er overdag op uit en als je aan het einde van de dag weer voor de tent zit, zoek je elkaar op. „Sommigen komen al vijftig jaar naar de camping.” Naast de sociale factor maken zij zich zorgen om de ‘verroompottisering’ en verstening van hun favoriete plek in het Geuldal. „Als je daar honderd huisjes gaat bouwen, gaat het gebied naar de Filistijnen”, vindt Caris. Quist: „Daarbij zijn huisjes ook in de winter bezet, wat voor extra druk op de natuur en de smalle wegen zorgt.” Ontwikkelaar InLeasure zegt overigens niet in opdracht van Roompot te werken.
We verzetten ons tegen elke vorm van bebouwing”, zegt Caris. Dit strookt volgens hem niet met het beschermen van het grenzeloos bocagelandschap, waar de zeven grensgemeenten zich voor inzetten. De standplaatshouders worden gesteund door onder andere stichting Natuurlijk Geuldal. Ze houden vrijdag om 19.00 uur een bijeenkomst in het Patronaat in Epen om mogelijke acties te bespreken.
Jeroen Postma van InLeasure, dat deze zomer een plan maakt voor Camping Cottesserhoeve, zegt begrip te hebben voor de zorgen van de standplaatshouders. „Die zijn terecht, zonder te willen vooruitlopen op de plannen. Want we gaan terug naar honderd plaatsen. We laten nu door een aantal bedrijven onderzoeken hoe dit landschappelijk het beste kan worden ingepast. Alles is erop gericht om de natuur te versterken”, benadrukt hij. „ Vandaar dat ik het argument van verstening niet zo begrijp.” De vrees van omwonenden en natuurorganisaties dat het een park wordt met rijen chalets is niet terecht, zegt Postma. „Dat is niet waar wij voor staan.”
Merel Visser
De Limburger
Oproep voor erkenning Grenzeloos Bocageland als Vlaams landschapspark.
Provincie Limburg 31-5-2023
Een groep van zestig Nederlandse en Belgische overheden en organisaties roept op om het Grenzeloos Bocageland te erkennen als Vlaams landschapspark. Namens de Provincie Limburg ondertekende gedeputeerde Geert Gabriëls (Natuur, Milieu en Erfgoed) onlangs deze kandidatuur.
De Vlaamse Voerstreek, het Waalse Land van Herve en het Limburgse heuvelland lijken sterk op elkaar. Deze landschappen worden ook wel 'bocagelandschap' genoemd: een kleinschalig cultuurlandschap waarbij de percelen afgeschermd worden door heggen, houtwallen of graften.
Kwetsbaar gebied
Het bocagelandschap ligt tussen Aken, Luik en Maastricht en overschrijdt landsgrenzen. Juist nu het gebied kwetsbaar is – door bijvoorbeeld steeds frequentere en extremere overstromingen, droogteperiodes, het verdwijnen van unieke plant- en diersoorten, de onzekere toekomst van de landbouw als landschapsbeheerder en het intensief recreatief en toeristisch medegebruik – neemt de vraag naar samenwerking over de grenzen toe. Daarom vragen de zestig partners de Vlaamse overheid om een erkenning als Vlaams landschapspark ‘Grenzeloos Bocageland’.
Erkenning
Aanwijzing tot Vlaams landschapspark biedt voor het betreffende park langjarig extra financiële en personele ondersteuning door de Vlaamse overheid. Na erkenning is het landschap door een neutrale coördinator beter te beheren, te versterken en in te richten op maat van de streekidentiteit en de mensen die er wonen en werken. Ook kan zo over alle administratieve grenzen heen gekeken worden wat het beste is voor het landschap. Dit doen de coalitiepartners vanuit het Bocagekompas. Elke coalitiepartner tekende op woensdag 24 mei het kompas; namens de Provincie Limburg zette gedeputeerde Geert Gabriëls zijn handtekening. Ook de Nederlandse gemeenten Vaals, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten steunen de kandidatuur.
Zeven landschapsparken stellen zich kandidaat voor erkenning als Vlaams landschapspark. De Vlaamse overheid gaat hiervan in 2023 drie parken kiezen. Provincie Limburg steunt ook de kandidatuur van Grenspark Kempen~Broek en Rivierpark Maasvallei.
Radar. 5-11-2021
'Verroompottisering' van Nederland: helft recreatiegebied in handen van grote investeerders
De vier grootste vakantieketens Roompot, EuroParcs, Centerparcs en Landal Greenparcs verspreiden zich als een olievlek over de Nederlandse campings. In de zomer van 2021 is Radar samen met Follow the Money een onderzoek gestart naar campings over heel Nederland die in handen komen van veelal buitenlandse investeerders. Over deze ‘verroompottisering’ van dit belangrijke deel van de Nederlandse recreatiesector maken veel Nederlanders zich zorgen. Dat blijkt uit de honderden reacties die Radar heeft ontvangen na een oproep in de uitzending van 20 september. Stacaravans, chalets en huisjes, ze moeten wijken voor luxe vakantiewoningen. En de nieuwe eigenaren? Die draaien op voor de risico’s.
Follow the Money focust zich in het eerste deel van hun onderzoek op Zeeland, de bakermat van Roompot. De afgelopen vijf jaar zijn daar al 1.336 jaarplaatsen opgezegd door de komst van deze vakantieketen. Niet alleen in Zeeland, maar ook daarbuiten, komen de parken in handen van Roompot – gevoed met kapitaal van één van de grootste durfkapitalisten van Wallstreet, het Amerikaanse KKR.
Alleen Europarcs heeft nog een Nederlandse eigenaar. Landal is van het Amerikaanse Platinum Equity en Center Parcs valt onder het Franse Pierre & Vacances.
Betrokken in 4.000 parken
Samen hebben zij in Nederland zo’n 250 parken. Daarbovenop komen nog de parken waarvoor zij de centrale verhuur doen, daarmee hebben zij bij bijna 4.000 parken een dikke vinger in de pap.
En zo is bijna de helft van het recreatiegebied van Nederland in handen van grote investeerders. In totaal een oppervlakte van ruim veertig vierkante kilometer, wat gelijkstaat aan het waddeneiland Schiermonnikoog. Op deze manier verkwanselen we een van de mooiste recreatiegebieden aan grote internationale investeringsmaatschappijen.
Opkrassen na Investeren in je huisje
In september heeft Radar een oproep gedaan naar eigenaren van stacaravans of chalets die de camping moeten verlaten omdat het is verkocht aan een investeerder. We kregen schrijnende reacties binnen van mensen bij wie hun vakantiehuisje plaats moet maken voor een nieuwe vakantiewoning. Zo ook in Texel, waar Europarcs als één van die grote investeerders terrein wint.
De trend zet zich door in heel Nederland, ook de kleinere investeerder heeft een lucratieve goudmijn gevonden in de herstructurering van parken. Zo bezochten we Twente, waar Piet en Henriette uit Zaandam in mei een stacaravan kochten en in september de nieuwe eigenaar liet weten dat ze de boel moeten afbreken.
Zeker 250 vakantieparken in Nederland zijn dus opgekocht door grote investeerders. Mensen op vaste staanplaatsen moeten het veld ruimen. Of ze er al jaren staan, of als je het net hebt gekocht, je moet gewoon opkrassen. Huurders blijken nauwelijks rechten te hebben, al zitten ze er soms al tientallen jaren en hebben ze flink in hun huisje geïnvesteerd. Gemeenten gaan gauw overstag als een grote partij met geld .
Investeren in vakantiewoning? Slecht idee.
Waar de grote investeerders dus aan de ene kant standplaatshouders wegjagen, lokken ze aan de andere kant particulieren om hun gespaarde geld in een vakantiewoning te steken. In commercials en tv-programma’s worden de huisjes met veel tamtam aangeboden.
Uit een rondgang van Radar blijkt dat de eigenaren van de vakantiewoningen die wij in het item hebben gesproken, niet de enige zijn die het rendement van 6 procent lang niet halen. Financieel planner Ramón Wernsen bij Vermogensbeheer.nl heeft gekeken wat dit oplevert voor de gewone consument, die hier zijn spaargeld in stopt.
Als je een vakantiewoning koopt om zelf in te recreëren, dan is dat prima volgens Wernsen, maar als investering raadt hij het af. ‘Deze grote investeerders zitten hier vaak voor de korte termijn in. We noemen ze niet voor niet 'sharks', ze gaan voor het grote geld en de eigenaar van de recreatiewoning blijft achter met de risico’s en de kruimels.'
Toezicht en waarschuwing nodig
Het beleggen in een vakantiewoning valt buiten het toezicht van de Autoriteit Financiele Markt. Wernsen pleit ervoor om deze vorm van beleggen wel onder het toezicht van de AFM te plaatsen. ‘Mensen kunnen hierdoor beter voorgelicht worden en eigenlijk ook beter beschermd worden.'
'Daarbij mag er ook een waarschuwing komen wat het risico is van deze investering', stelt Wernsen. 'Nu worden aandelen gezien als risicovol, en recreatiewoningen niet, maar in werkelijkheid zijn aandelen een stuk minder risicovol dan recreatiewoningen en qua rendement ook nog eens een stuk minder aantrekkelijk.'
Max Vakantieman 9-8-2022
Help, ik moet weg van mijn camping! "Verroompottisering " rukt op.
Het overkomt duizenden recreanten per jaar en de trend lijkt nog niet gestopt: campings en parken worden opgekocht door grote ketens en projectontwikkelaars om ze om te bouwen tot parken met luxe bungalows voor kortdurend verblijf. De mensen die jaar in, jaar uit, soms wel meer dan 50 jaar hun stekje op de camping hadden, hebben juridisch gezien vaak geen poot om op te staan. En een alternatieve jaarplaats is nauwelijks te krijgen. Zeker niet voor mensen die een oude caravan of een oud chalet hebben.
Oude caravan bevalt prima
Voor de recreanten voldoet het prima, een 25 jaar oude aluminium caravan. Zo ook voor Jans en Reina, die anderhalf jaar geleden moesten vertrekken van hun ‘vaste’ camping op Terschelling. “Daar kwamen we al meer dan 20 jaar. Gelukkig dat de eigenaar enigszins bijtijds zei dat we niet teveel meer moesten investeren, maar toch.” Jans en Reina gingen op zoek naar een alternatief en dat vonden ze. Een jaarplaats op camping Meerzicht in Matsloot. De eigenaar verzekerde hen dat ze daar de komende jaren zonder problemen konden staan, zelfs met hun oude, aluminium caravan.
Na anderhalf jaar weer weg van de camping
Met het vooruitzicht weer vele jaren te kunnen recreëren, ook met de kinderen en kleinkinderen, gingen Jans en Reina aan de slag om hun oude caravan te verduurzamen. Nieuwe, zuinige kachel erin, nieuwe keuken, beter isoleren, kortom, duizenden euro’s gaven ze uit om hun caravan klaar te maken voor nog vele jaren plezier. Maar lang mochten ze er niet van genieten. Want nog geen anderhalf jaar na hun verhuizing naar Meerzicht en toen de laatste schroef net was geplaatst, krijgen ze de mededeling dat de camping verkocht wordt aan EuroParcs. Die wil er nieuwe huisjes op zetten. Dat betekent dat de meer dan 50 vaste gasten, van wie sommigen er al tientallen jaren staan, moeten vertrekken.
Protest
De recreanten verenigen zich, maar juridisch kan er vaak niet veel gedaan worden tegen overname van een camping of park en opzegging van de jaarhuur. Want het is zoals het al zegt, een jaarplaats. En na dat jaar kunnen beide partijen juridisch gezien uit elkaar. Alleen willen de recreanten dat niet en heeft men de verwachting dat de jarenlange huur van de plaats rechten geeft. Maar dat doet het niet. Jaarcontracten voor staanplaatsen die tientallen jaren stilzwijgend werden verlengd geven geen recht om er nog langer te blijven staan.
Zachte landing
EuroParcs, sinds 1 december 2021 eigenaar van Meerzicht, ziet de maatschappelijke ophef en begrijpt ook de teleurstelling bij recreanten. Daarom is het oorspronkelijke plan in de la gelegd, aldus directeur EuroParcs Andrie Bruil. “We gaan in gesprek met de recreanten om tot een zachte landing te komen. We doen het nu al zo dat we in fases een park ombouwen. Daarbij proberen we de jaarplaatshouders een plek te geven op het terrein voor een x aantal jaar. Maar we zullen beiden water bij de wijn moeten doen.”
De kritiek op de overname vindt Bruil wat te makkelijk. “We snappen de emotie, we zijn ook mens, maar in eerste instantie is het de oude eigenaar die de camping of het park verkoopt. Die heeft tientallen jaren inkomsten gehad van deze mensen. En wij zien meer en meer vraag naar kortdurend verblijf met luxe en comfort. En dat is op veel oudere campings en parken niet te vinden.”
Rapport: nog zeker 5.000 jaarplaatsen op camping weg
De ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken lieten onderzoek doen naar het opkopen van parken en de rechten van recreanten. In het rapport Onderzoek Opkopen vakantieparken staat de als conclusie dat het beeld dat buitenlandse investeerders massaal campings en parken opkopen onjuist is. Kanttekening daarbij is wel dat er ook in het rapport staat dat men weinig zicht heeft gekregen op de financiers van de overnames. De SP maakt zich sterk voor de positie van de recreanten en heeft de minister om opheldering gevraagd over het rapport ‘onderzoek opkopen vakantieparken’. Verder zullen er de komende jaren zeker 5000 jaarplaatsen verdwijnen en zijn alternatieve plaatsen moeilijk te vinden, zo staat in het rapport. De verwachting is dat het opkopen en ombouwen van campings en parken de komende jaren alleen nog maar zal toenemen.
Oplossingen voor recreanten
Als mogelijke oplossingen worden langere verhuurperiodes voorgesteld, betere informatie voor jaarplaatshuurders en meer tijd om een andere plek te zoeken als men weg moet. Ook zou er een fatsoenlijke vergoeding moeten komen voor de recreanten die niet kunnen blijven staan. En gemeenten zouden meer gebruik moeten maken van hun bevoegdheden waarmee ze paal en perk kunnen stellen aan wat mag bij het ombouwen van een oude camping of park naar een modern park.